dissabte, 24 d’octubre de 2009

PARMA, LA CIUTAT DE LES BICICLETES

La primera parada en territori italià ha estat en Castell'Arquato, poble petit, medieval, bonic, a prop de Parma, recomanat per la viatgera Stellina i que no ens ha decebut.
Arribem al vespre amb les nostres càmeres ansioses de plasmar tanta explosió artística. Amb una “acqua gassata” i un "signora" vam començar bé.
Després, el nostre destí: Parma. Les guies turístiques l'anomenen la ciutat de l'art, però nosaltres l'hem batejada com la de les bicicletes perquè surten per tot arreu i són les úniques màquines que circulen pel centre.
Parma és una ciutat de mites ... Stendhal ... va viure Petrarca ... va néixer Toscanini ... Bertolucci ... Aquesta ciutat deixa transcórrer el pas de les hores fins al capvespre, moment ideal per contemplar els marbres roses del monument més important: el Baptisteri. De planta octogonal i amb un estil que transita del romànic al gòtic, l "hi ha cua" per batejar ja que segueix en ús.
Una entrada de 4 euros permet visitar-lo i també el Museu Diocesà i el Duomo amb la seva famosa torre.
A peu, sempre a peu, podem caminar fins a la via Cavour i seure a Grand Café Cavour.
Paral . lela a aquest carrer hi ha la via Garibaldi que desemboca a la plaça del mateix nom i és una zona plena de botigues. Després, caminant, - tot és a prop - menjar en qualsevol trattoria.
Presumeixen els emilianos de tenir la millor cuina d'Itàlia i pot ser cert perquè allà la cuina no es fa, es viu. Ens han recomanat "Rigoletto", però la nostra economia ens ha decantat per "I tre porcellini", amb menú bo i barat.
Estàvem ansiosos per provar l'estrella de la regió: el parmesà-reggiano, el formatge més famós del món. Tres milions de formes - així és com s'anomena cada peça de formatge que pesa entre 36 i 40 quilos - es produeixen anualment a la zona.

El secret de la seva elaboració resideix en la cocció de la llet "de la tarda" parcialment desnatada que es barreja amb la sencera "del matí" i quall natural - enzim obtinguda de l'estómac dels vedells lactants - que provoca la coagulació de la llet. Per comprar-lo el millor és apropar-se al mercat de Piazza Ghiana que obre tots els matins. No hem pogut visitar cap formatgeria perquè s’havia de demanar cita prèvia. Parma tranquil.la, elegant, acollidora ... Arrivederci !!