dissabte, 24 d’octubre de 2009

MÓDENA TERRA DEL MOTOR I DEL “ACETO BALSÀMIC “

El dia ha clarejat lluminós i, amb moltes ganes, la primera parada la fem a Carpi, a 18 km de Mòdena. Hem fet una passejada per aquesta ciutat, on el més interessant és una catedral renaixentista que treu el cap a la bonica piazza Martini, que és la tercera d'Itàlia per les seves dimensions.És dissabte i hi ha mercat.
Parma i Mòdena es troben en línia recta, però aquesta darrera té un altre so ... Això sí, un so de luxe amb un do de pit de la veu lírica mundial: Luciano Pavarotti.
Hem dinat molt bé en el bufet lliure (16 euros) del "Cafè Concerto" en la histórica Piazza Grande contemplant el Duomo y la torre Ghirlandina que està en obres. És un luxe menjar tenint davant aquestes meravelles.
És en una botiga d'aquesta plaça on hem tingut el primer contacte amb un veritable vinagre, no amb succedanis industrials com fins ara. S'embotella en flascons petits i ha de dos tipus segons el seu envelliment: amb 12 o 25 anys en bóta, el seu preu no baixa de 30 o 60 euros l'ampolla. El millor maridatge per al vinagre és una porció de formatge parmeggiano acabat de trencat lleugerament tacat amb unes gotes d'aquesta subtil essència.
Després cal perdre's en l'animat enrenou, en els colors de les fruites i l'acurada exposició de la seva "mercato coperto", per acabar degustant un típic gelato a l'ombra de la torre Ghirlandina.
Mòdena també se la coneix com la "terra del motori", ja que aquí hi ha les factories dels cotxes de curses de Ferrari, Maserati i De Tomaso, i firmes com Ducati o Lamborghini tenen els seus museus.
L'OT de Mòdena té un programa al que anomena "motori i buona tavola" que combina gastronomia i motor, però aquesta sortida d'un dia és massa costosa per als nostres butxaques. (80 euros per persona).
Hem acabat el dia amb una visita a Vignola, una bonica ciutat medieval el principal atractiu és la seva Rocca (castell) del segle XIV.