dissabte, 24 d’octubre de 2009

BOLOGNA LA DELS PÓRTICS


La majoria dels viatgers l'anomenen "la Roja" pels tons que projecten les seves construccions de maons al vespre, i vermella per ser el bressol del partit democràtic d'esquerres. La ciutat té altres cognoms, "Bologna la docta", "Bolonya dels Torreones" o "Bolonya la grassa" ...
Els seus diferents noms ens donen una idea del polifacètica que és aquesta ciutat, en la qual s'estudia des de fa segles i es gaudeix de la contemplació d'un dels cascs urbans medievals millor conservats d'Itàlia, i es menja molt bé. Nosaltres la recordarem com la de "els pòrtics", per els 40 km que tenen en què resguardar-se del sol i de la pluja.
Hem seguit un "Bon itinerari per a una jornada", fullet turístic, per cert, en castellà. Seguint-lo pots conèixer tots els seus monuments començant per Piazza Maggiore y la Font de Neptú.
Pendre en aquesta plaça "un martini bianco ", que sempre serveixen amb acompanyament, és un luxe. Atenció! perquè la càmera fotogràfica treu fum de tanta explosió artística dels mecenes més fructífers.
Estem a la capital i ens donem un caprici: menjarem com senyors en un ristorante "Montegrappa de Nello", molt bo.Les "cotoletta a la bolonyesa", el "formaggio parmesiano" i el "gelato crema fruit bosqui", regat amb un Sangiovese, una delícia per als sentits.
Sempre hi ha un "limoncello" en acabar el menjar i després a passejar pel Parco de la Montagnola o per la via dell 'Indipendenzia per veure les seves botigues. Les més cares estan en via d 'Areglio i via Farini, però els seus preus són prohibitius. Els divendres i dissabtes es celebra un grandíssim mercat en l'últim tram de la via dell 'Indipendenzia.
L'ambient de nit és molt animat, sobretot a la zona universitària, sota els arcs. Hi ha "osterie" il.luminades per les espelmes i jazz en directe.
Els bolonyesos tenen per costum acostar-se a prendre un tros de "pizza al taglio" o un "corneta a la crema" abans de tornar a casa. Hi ha pastisseries que també obren a la nit.
Finalment, Bolonya presumeix de tenir alguns dels millors gelats de Itàlia i els bolonyesos són fidels a les gelateries durant els dotze mesos de l'any. Nosaltres acabem les jornades a la gelateria Saverio perquè està prop de l'hotel.