dissabte, 24 d’octubre de 2009

RAVENNA VESTIDA DE MOSAICS

Ravenna va passar de ser una ciutat anònima a convertir-se en capital de l'Imperi Romà d'Occident i d'aquí a ser, sota el domini bizantí, una de les ciutats més riques d'Itàlia. És una ciutat peculiar que conserva aquest halo de decadència que es desviu per produir els seus últims esplendors.
Però si hi ha alguna cosa que la distingeix són sens dubte els seus mosaics.
El més antic es troba a la tomba de Gala Placídia (segle V). A l'església contigua de Sant Vitale dels mosaics són plenament bizantins. Són un tresor mundial.
Tota la ciutat és com un cofre d'art, d'història i de cultura d'alta grandesa.
El nostre hotel (Centrale Byron) situat al centre de Ravenna, cerca de la Piazza del Popolo, ens ha permès passejar sense cansar-nos. Està en àrea de vianants, però hi ha un pàrquing municipal (2.30 euros cada dia amb la seva nit) molt a prop.
El ristorante "La Gardela" al costat de l'hotel ha estat un encert per la seva menú econòmic i dinar de la regió. Sempre preguntem a la gent quins són els millors llocs per menjar, ni cars, ni luxosos, sinó on podem menjar alguna cosa que el cuiner prepari amb el cor. És una manera de guanyar-te el cor d'un italià: pots preguntar-li què formatge comprar al mercat, o quina és la millor parada de fruites, o demanar-li el nom del seu "ristorante" favorit. Et mirarà embadalit i començarà a deixar anar un sermó ple de consells que pot durar hores.
La ciutat a l'estiu es buida i els joves es van a Marina di Ravenna a la recerca de platja i xiringuitos.