dimecres, 25 de novembre de 2009

UN ESTAT DINS LA CIUTAT

Sense el Papa, Roma seria una altra cosa, com va passar durant el llarg exili d'Avinyó. Amb el Papa en el seu interior, Roma pateix moltes dependències, començant pel vaivé de pelegrins, compensat pels ingressos que comporta.
L'halo metafísic del lloc es percep millor els diumenges al migdia, quan el Papa treu el cap per una de les finestres. Nosaltres hem anat dilluns.

A les 7 del matí hem entrat a la Basílica. L'essencial per veure : La Pietat, el Baldaquí, l'estàtua de Sant Pere i l'absis. És impressionant, fa por de tanta grandesa i ostentació.
Després Museu Vaticà i Capella Sixtina, obren de 8.45 a 12.20 i de 13h a 16.45, (14 euros), dissabte i diumenge últim de mes, tancat.
Entrem dels primers, perquè sempre hi ha cues d'una hora si vas més tard.
Joseph ha pujat a la cúpula (7 euros), amb ascensor i després 330 escales per arribar a les majestuoses vistes de la ciutat. Jo vaig esperar a la Plaça de Sant Pere contemplant les extraordinàries columnes semielíptiques de Bernini. Molt cansada de tant pujar i baixar escales i caminar passadissos al Museu Vaticà, vaig buscar un lloc on seure.
No pots en cap banda, si ho fas a les escales, els vigilants et fan circular.
Per la via Cola de Rienzo a agafar el metro a Flaminio i baixar a Berberini perquè ens faltava passar per la cèlebre via Veneto, la Fontana del Tritone i les Quattro Fontane.