dilluns, 29 d’agost de 2011

DESCOBRINT EL PAISATGE HOLANDÈS
Amsterdam és una ciutat per a prendre com a base excel lent per recórrer els Països Baixos. Des dels camps de flors de Haarlem a la moderna arquitectura de Rotterdam, hi ha molt a veure a poca distància.
Si llogues una bicicleta en Centraal Station i pedaleges menys de 20 minuts per l'amable paisatge holandès, podràs admirar-lo.
Si prens un tren en aquesta mateixa estació, en 20 minuts també pots arribar a llocs molt bonics del paisatge neerlandès o visitar ciutats que han jugat un paper important en la història d'Europa.
Nosaltres ens decantem per un circuit organitzat en autocar, que ens ocuparia de 9.30 hores a 17 hores. (43 euros)
Es deia "Paisatge holandès" i cobreix tota la zona dels pólderes del nord d'Amsterdam marcada per molins, canals i dics. (Pólderes són els terrenys pantanosos que s'han guanyat al mar mitjançant la construcció de dics i es dediquen a l'agricultura) .
Durant tot el trajecte la guia no va parar de donar-nos informació d'història, geografia, població, economia ...
Vaig prendre nota de gairebé tot, però seria molt llarg aquest diari si ho escrivís i no vull cansar-vos.
Parem en Zaanse Shans per visitar una fàbrica d'esclops, una formatgeria artesanal i un molí, tots amb els seus corresponents botigues de souvenirs. Després em vaig adonar que a les botigues de l'aeroport el mateix formatge era una mica més barat.
Nosaltres no comprem res perquè sempre intentem viatjar lleugers d'equipatge, només amb maleta de cabina.
Continuem fins al Gran Dic, que té un total de 32 quilòmetres. És una de les més importants construccions contra el mar.
Visitem la petita ciutat pintoresca de cases velles de Edam i també els dos famosos pobles de pescadors Volendam i Marken.
Volendam i Marken són els dos pobles mariners més emblemàtics del nord del país i s'han convertit en un focus turístic (a 20 km d'Amsterdam)
Els dos estan connectats entre si per vaixell (en el preu del circuit ja entrava el bitllet). Passegem pel port i vam gaudir amb el sabor mariner holandès.
Plovia, plovia i plovia, però com diuen els suecs: "No hi ha mal temps sinó roba inadequada".

Els dos pobles presumeixen de servir la millor arengada fumada del país. Ho comprovem menjant en una de les moltes friteríes de Volendam que per 16 euros provem diferents productes de mar, fregits i acompanyats d'amanida abundant i beguda.
El caràcter obert i festiu de Volendam, únic poble catòlic, contrasta amb la serietat calvinista de la seva veïna Marken. Són un aparador de les grans diferències entre catòlics i protestants d'Holanda.
Marken, amb tot just 2.000 habitants que va ser una illa fins a 1959, és un dels poblets més fotografiats. La bellesa de les seves cases de fusta pintades de verd, negre i gris, sustentades per pilons per protegir-les de les inundacions i envoltades de jardins molt ben cuidats, fa que t'aturis a cada moment per portar tota aquesta màgia a la teva càmera. El seu far és un dels més bonics del nord d'Europa. I allà em vaig perdre ... (En aquestes situacions és quan agraeixes portar un telèfon mòbil)
Visitem també una casa típica de pescadors.

Tornem a Amsterdam seguint la carretera que passa pel dic.