dissabte, 12 de novembre de 2011

BRUIXES CONTRA GANT, GANT CONTRA BRUIXES
Aquest és un debat que no té sentit perquè pots combinar el mateix dia la visita a les dues ciutats.
Distància entre Brussel·les i Gant, 40 minuts amb tren. De Gant a Bruges, 25minuts i, de Bruges a Brussel·les, 1 hora amb tren. (Ràpid i còmode).
Les dues ciutats són belles, fan olor de conte, saben de xocolata, es contemplen boniques ... amb raó són tan visitades.
Un passeig per Gant et dóna idea del seu gloriós passat perquè és un aparador de la riquesa medieval flamenca.
Estava en festes, en Gents Feesten, el major festival de carrer del continent, i casetes, cables, xiringuitos, taulats, cadires, escenaris ... tapaven la majoria dels monuments, això es va notar en les fotos.
Visitem el casc antic, ens creuem amb moltes bicicletes, ens parem en algun dels nombrosos ponts, ens quedem embadalits amb les façanes dels edificis del Moll de les Herbes i del Blat, vam veure la Plaça de Sant Bavó, la Catedral, vam fer moltes fotografies des del pont de Sant Miquel, comprem mostassa artesanal a la coqueta botiga de Tierenteyn ...
En dues hores es pot recórrer i veure els llocs que et proposa el fullet turístic.
Crida molt l'atenció que en plena ciutat hi hagi un Castell de grans dimensions, el dels Comtes de Flandes.
Gant és una ciutat que sembla un escenari medieval, però és una ciutat viva plena de restaurants, bars i molta vida nocturna. Més de la quarta part de la seva població són estudiants, per això és plena de concerts alternatius, pubs plens, mercats a l'aire lliure i llocs on menjar barat.
Havia llegit que Bruges venia de Brug que significa "pont" i que aquesta ciutat té com a nom el plural d'aquest mot causa de la gran quantitat de ponts que hi existeixen. Però jo pensava en les bruixes que només anomenar ja evoquen un ambient màgic i ple d'encanteris.
L'anomenen també la "Venècia del Nord" per la immensa quantitat de canals que la travessen i, al costat de París, Venècia i Praga, és considerada una de les ciutats més romàntiques d'Europa.
El meu amb Bruges va ser un amor a primera vista, un amor precís directe al cor.
Visitar-és un viatge al passat, un conte de fades fet a mida. Sens dubte, es tracta d'una de les ciutats més turístiques d'Europa, coneguda per la seva arquitectura medieval.
No em vull posar de color rosa-pastís, però passejant pels seus carrers és difícil escapar al embruix sentimental que tenen.
Va ser un luxe menjar en una de les terrasses de la Grote Mark (plaça Major)tenint com a escenari aquestes façanes acolorides com a teló de fons i els carruatges amb turistes circulant pausadament. Aquesta plaça és l'epicentre de les visites i és realment superba.
Des d'allà es poden seguir els itineraris proposats pels fullets, tot està prop,però recomano deixar-se portar només per la intuïció.
Aixecar el cap per admirar alguna torre, arribaràs a placetes de noms molt rars que no val la pena tractar de memoritzar, fotografies palaus, cases nobiliàries i moltes cases senzilles amb finestres de cortines blanques. Veuràs cignes que miren orgullosos des dels canals, recorreràs carrerons de llambordes, et pararàs en xocolateries, et detindran en qualsevol pont i respiraràs ... ja t'ha conquistat Bruges.
Em va agradar molt l'Ajuntament, en aquest cas exponent del gòtic, és molt cridaner per la seva façana i pel seu interior.
Vaig dir "guauuuu" en entrar a la plaça Burg per la seva majestuositat.
Ens vam fer la típica fotografia romàntica a la vora del Llac de l'Amor on un home, encantat per Cupido, va ser capaç de moure el curs del riu per enterrar la seva estimada i jurar així amor etern.
Busquem el Convent de les beguines, un Beateri on dones sense vots canònics portaven vides gairebé monàstiques i de retir. És un lloc on es passeja en silenci per no pertorbar la seva pau.
Vam donar també un passeig en una de les barques que fan el mateix recorregut pels diferents canals sortint de llocs diferents. (6.90 euros per persona) Durant el passeig el barquer dóna explicacions i ofereix paraigua si la pluja apareix de sobte. És recomanable.
La visita em va saber a poc.
Vaig desitjar tornar aviat, potser en una època diferent, sense tant turista; a l'hivern, de mercats nadalencs, llums de colors a les façanes i mantes en les cadires dels bars per resguardar del fred.
Bruges contra Gant, Gant contra Bruges .... la meva aposta serà sempre per Bruges.