A la inauguració de
Santa Sofia, diuen que Justinià va dir: "Oh Salomó, t'he
superat" Des de llavors la seva obra segueix aixecant elogis i a
mi m'ha robat un trosset de cor. M'ha agradat molt, molt.
Els otomans la van
transformar en mesquita i avui és un museu obert a totes les
creences. És un exemple de com la bellesa és capaç de sobreviure a
la destrucció de les religions. El seu interior el van trepitjar
romans, grecs, musulmans, fins i tot diuen que els víkings, i tots
van voler que quedés la seva empremta
L'entrada és una mica
cara (20 TL), però val la pena perquè és un lloc impressionant per
la seva grandària, per la bellesa del seu interior, els seus bells
mosaics bizantins, els seus llums, les altíssimes columnes, els
medallons decoratius, la gegantina cúpula que sembla surar per
l'absència de columnes ... Un paradís per als amants de l'art!
M'acomiado de Santa Sofia
pensant que és un dels edificis més macos que jo mai he vist.
A
pocs metres de Santa Sofia hi ha la Gran Cisterna, construïda l'any
532 en pocs mesos. Era el lloc on s'emmagatzemava l'aigua que es
portava a través de l'aqüeducte de Valente. Dins, l'espectacle de
combinació de llums i la música clàssica que sona, li dóna una
atmosfera mística. (Entrada 10 TL)
I després anem a la
Mesquita de Solimán el Magnífic perquè diuen que cal veure la per ser
l'obra mestra del famós arquitecte de l'imperi otomà, Sinan.
Caminant poc a poc creuem el Pont
Gàlata fins arribar al moll de Eminön on surten els vaixells que
fan els creuers pel Bòsfor, estret que separa els dos continents i
uneix el Mar Negre amb el Mar de Màrmara.
Bòsfor significa "lloc
de pas de vaca". Segons la mitologia grega, Zeus converteix la seva amant embarassada en una vaca per protegir-la de la seva dona. La
seva dona s'assabenta del que passa i envia un tàvec per molestar-la.
La vaca s'ofega en l'estret quan vol escapar del tàvec. La filla
nascuda d'aquests amors, Ceroessa, serà la mare del fundador de la
ciutat, Byzas (d'aquí Bizanci)
Després d'aquesta
explicació comento que per fer el creuer hi ha diverses opcions:
Les excursions més
econòmiques es troben a prop dels vaixells que venen entrepans de
peix, a la vora del Pont Gàlata. S'organitzen passejos de gairebé
dues hores de durada per menys de 10 TL.
Hi ha recorreguts de tres
hores (anada i tornada) en vaixells de dos pisos i amb molts turistes
a bord. S'aconsegueix bitllet per 15 TL, guia en castellà i inclouen
diverses parades.
També es munten creuers
de dia complet amb vaixell privat, amb pocs passatgers, guia, dinar
inclòs al barri de Kumkapi i visita al Palau de Beylerbeyi. (Uns 60
euros)
Una visita a Istanbul
sense recórrer el Bòsfor no està completa. Recórrer és
comprendre el perquè de la seva multiculturalitat. Gràcies al
Bòsfor la cultura clàssica i l'oriental podien comunicar-se.
M'agrada aquesta sensació
de navegar per aigües tranquil · les albirant banda i banda i
assaborint un te de poma lentament mentre Joseph, el meu marit, fa
munts de fotografies.
L'horitzó d'Istanbul,
des de la coberta del vaixell, és un dels paisatges urbans més
famosos del món i dóna una perspectiva totalment diferent de la
ciutat.
Un cop embarcats, durant
el passeig, veiem el barri bohemi de Ortakoy, les fortaleses
d'Anatòlia i Rumèlia, les típiques cases de fusta "Yali",
el palau de Beylerbeyi (el vam visitar fent una parada al creuer) i
ens llisquem per sota del monumental pont intercontinental.
Veiem, també,
impressionants habitatges situats al llarg de la costa i que són
residència de persones, turques i estrangeres, amb un elevat nivell
de renda.
No recordo ja més noms
perquè deixo descansar la meva llibreta viatgera i em deixo portar
per l'encís d'Istanbul al vespre.
Després vénen les lluminalles. El pont del Bòsfor atreu les mirades de tots els
viatgers amb un espectacle de llums de colors meravellós.
En baixar, una de les
estampes més autèntiques són els pescadors que al llarg i ample
del Pont Gàlata passen les hores esperant aconseguir la mercaderia
desitjada.
Sota el pont es troba un
gran nombre de restaurants que no us recomano, ja que encara que a
primera vista sembli una bona idea quedar-se a degustar els plats que
insistentment t'ofereixen, no són els millors llocs per degustar el
preuat peix. Nosaltres ho vam saber després. Això sí, les vistes
que des d'allà contemples són insuperables.
La nit acaba vagarejant
pels voltants. Veiem venedors ambulants, joves fent fogueres i
rostint peix amb una cervesa Elbes a la mà, Sentim l'olor a mar, a
peixet fregit i narguil de poma o cacau. Com fons sempre el so de les
gavines.
El Pont Gàlata pot ser
un bell resum d'Istanbul.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada