dissabte, 29 de desembre del 2012

ISTANBUL DIA 2


A la inauguració de Santa Sofia, diuen que Justinià va dir: "Oh Salomó, t'he superat" Des de llavors la seva obra segueix aixecant elogis i a mi m'ha robat un trosset de cor. M'ha agradat molt, molt.
Els otomans la van transformar en mesquita i avui és un museu obert a totes les creences. És un exemple de com la bellesa és capaç de sobreviure a la destrucció de les religions. El seu interior el van trepitjar romans, grecs, musulmans, fins i tot diuen que els víkings, i tots van voler que quedés la seva empremta 
  

L'entrada és una mica cara (20 TL), però val la pena perquè és un lloc impressionant per la seva grandària, per la bellesa del seu interior, els seus bells mosaics bizantins, els seus llums, les altíssimes columnes, els medallons decoratius, la gegantina cúpula que sembla surar per l'absència de columnes ... Un paradís per als amants de l'art!


M'acomiado de Santa Sofia pensant que és un dels edificis més macos que jo mai he vist.
A pocs metres de Santa Sofia hi ha la Gran Cisterna, construïda l'any 532 en pocs mesos. Era el lloc on s'emmagatzemava l'aigua que es portava a través de l'aqüeducte de Valente. Dins, l'espectacle de combinació de llums i la música clàssica que sona, li dóna una atmosfera mística. (Entrada 10 TL)
I després anem a la Mesquita de Solimán el Magnífic perquè diuen que cal veure la per ser l'obra mestra del famós arquitecte de l'imperi otomà, Sinan.



Caminant poc a poc creuem el Pont Gàlata fins arribar al moll de Eminön on surten els vaixells que fan els creuers pel Bòsfor, estret que separa els dos continents i uneix el Mar Negre amb el Mar de Màrmara.


Bòsfor significa "lloc de pas de vaca". Segons la mitologia grega, Zeus converteix la seva amant embarassada en una vaca per protegir-la de la seva dona. La seva dona s'assabenta del que passa i envia un tàvec per molestar-la. La vaca s'ofega en l'estret quan vol escapar del tàvec. La filla nascuda d'aquests amors, Ceroessa, serà la mare del fundador de la ciutat, Byzas (d'aquí Bizanci)
Després d'aquesta explicació comento que per fer el creuer hi ha diverses opcions:
Les excursions més econòmiques es troben a prop dels vaixells que venen entrepans de peix, a la vora del Pont Gàlata. S'organitzen passejos de gairebé dues hores de durada per menys de 10 TL.


Hi ha recorreguts de tres hores (anada i tornada) en vaixells de dos pisos i amb molts turistes a bord. S'aconsegueix bitllet per 15 TL, guia en castellà i inclouen diverses parades.
També es munten creuers de dia complet amb vaixell privat, amb pocs passatgers, guia, dinar inclòs al barri de Kumkapi i visita al Palau de Beylerbeyi. (Uns 60 euros)
Una visita a Istanbul sense recórrer el Bòsfor no està completa. Recórrer és comprendre el perquè de la seva multiculturalitat. Gràcies al Bòsfor la cultura clàssica i l'oriental podien comunicar-se.



M'agrada aquesta sensació de navegar per aigües tranquil · les albirant banda i banda i assaborint un te de poma lentament mentre Joseph, el meu marit, fa munts de fotografies.
L'horitzó d'Istanbul, des de la coberta del vaixell, és un dels paisatges urbans més famosos del món i dóna una perspectiva totalment diferent de la ciutat.


Un cop embarcats, durant el passeig, veiem el barri bohemi de Ortakoy, les fortaleses d'Anatòlia i Rumèlia, les típiques cases de fusta "Yali", el palau de Beylerbeyi (el vam visitar fent una parada al creuer) i ens llisquem per sota del monumental pont intercontinental.


Veiem, també, impressionants habitatges situats al llarg de la costa i que són residència de persones, turques i estrangeres, amb un elevat nivell de renda.
No recordo ja més noms perquè deixo descansar la meva llibreta viatgera i em deixo portar per l'encís d'Istanbul al vespre.
Després vénen les lluminalles. El pont del Bòsfor atreu les mirades de tots els viatgers amb un espectacle de llums de colors meravellós.


En baixar, una de les estampes més autèntiques són els pescadors que al llarg i ample del Pont Gàlata passen les hores esperant aconseguir la mercaderia desitjada.
Sota el pont es troba un gran nombre de restaurants que no us recomano, ja que encara que a primera vista sembli una bona idea quedar-se a degustar els plats que insistentment t'ofereixen, no són els millors llocs per degustar el preuat peix. Nosaltres ho vam saber després. Això sí, les vistes que des d'allà contemples són insuperables.


La nit acaba vagarejant pels voltants. Veiem venedors ambulants, joves fent fogueres i rostint peix amb una cervesa Elbes a la mà, Sentim l'olor a mar, a peixet fregit i narguil de poma o cacau. Com fons sempre el so de les gavines.
El Pont Gàlata pot ser un bell resum d'Istanbul.